10 najsmaczniejszych przekąsek na europejskich ulicach

Będąc w podróży chcemy spróbować regionalnych przysmaków. Często najlepsze smaki jakie przywozimy z podróży to nie te z wyrafinowanych restauracji, ale przekąski z ulicznych budek jedzone na świeżym powietrzu. Czego wiec warto spróbować? Na podstawie zestawienia businessinsider.com przygotowaliśmy listę 10 najlepszych europejskich smaków.

Na początek Austria, która większości kojarzy się ze sznyclem wiedeńskim (Wiener Schnitzel). Tutaj uliczne budki serwują pikantne danie o nazwie Bosna, które składa się z kiełbasy, cebuli, curry oraz musztardy lub ketchupu, całość zawinięta jest w bułkę.

W Belgii na ulicach królują gofry i frytki. Świeże, chrupiące frytki serwowane są z najróżniejszymi sosami.

Włochy słynną z wielu dań. Jest pizza, wszelkiego rodzaju makarony, jednak wśród „ulicznych” przekąsek prym wiodą włoskie lody „gelato”, robione ze świeżego mleka i prawdziwych owoców. Można je jeść tonami.

Najpopularniejszą czeską przekąską jest Smažený sýr. Delikatny ser w panierce smażony w głębokim tłuszczu, dostaniemy w każdej czeskiej restauracji na talerzu w towarzystwie frytek, na „ulicy” zaś zjemy go w chrupiącej bułce.
Pastel de nata to pieczone tarty wypełnione kremem z jaj z nutą cytryny, cynamonu i wanilii. Dzieło sprzedawane jest w piekarniach i na ulicznych straganach w Portugali.

W słowackich budkach kupimy pyszne słodkie ciasto Trdelníka. To ciasto pieczone w wysokiej temperaturze, które posypane jest orzechami i cukrem.

Na Litwie popularną i lubianą przekąską jest rodzaj pieroga z ciasta drożdżowego – kibinai. W zwiniętym cieście znajdziemy pyszny farsz mięsny, tradycyjnie z baraniną i cebulą.

Na Węgrzech turyści chętnie sięgają po langosz (lángos). To smażone w głębokim tłuszczu ciasto, przykryte śmietaną, serem, warzywami i czosnkiem (w zależności od wersji).

Ćevapčići lub ćevapi można znaleźć w wielu krajach bałkańskich, szczególnie popularne są w Chorwacji. Ćevapčići to pyszne grillowane kiełbaski z mielonego mięsa wołowego i wieprzowego. Podawane są w chlebie pita z pokroją w kostkę cebulą.
Spośród polskich przekąsek zagraniczni turyści wskazali zapiekanki. Polska wersja zapiekanki na grubym, chrupiącym cieście z masą dodatków takich jak szynka czy pieczarki – to smak, po który wielu turystów chętnie wraca do Polski – zwłaszcza do Krakowa.