Dlaczego mięso jest twarde?

Mięso jest jednym z głównych składników naszej diety. Najczęściej jemy je w formie smażonej. Czasem zdarza się jednak, że mimo największych starań usmażone mięso jest twarde, „gumowate”, co zmniejsza przyjemność jego jedzenia. Co zrobić w takiej sytuacji?

Kiedy po obróbce termicznej nasze mięso nadal jest twarde, warto dodać do niego alkohol, np. łyżkę wódki na 1 kg mięsa lub pół kieliszka wytrawnego wina i dusić. Alkohol zmiękcza włókna, dzięki czemu nasze mięso powinno nabrać miękkości. Może się również zdarzyć tak, że nasza sztuczka z alkoholem nie pomoże, wtedy najlepiej twarde mięso zmielić w maszynce i wykorzystać je np. do kotletów mielonych lub klusek z mięsem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *