Jak powstają Bezczelnie Smaczne suche wędliny?

Polacy to naród, który uwielbia wędliny. Goszczą one na naszych stołach w przeróżnych formach i kombinacjach. Żaden rodzaj wyrobów mięsnych nie jest tak popularny jak suche kiełbasy, czy kiełbasa jałowcowa, które od setek lat zachwycają swoim smakiem i zapachem. Skąd się wzięły oraz jak są produkowane?

Przysmak szlachty

Suche wędliny w postaci kiełbas znane są już w Polsce od XVIII wieku. Na początku stanowiły nieodzowny element tzw. bigosu hultajskiego, którym zajadali się ówcześni szlachcice. W czasach saskich każdy porządny kucharz musiał potrafić przyrządzać 12 rodzajów kiełbas, aby być poważnie traktowanym. To właśnie wtedy powstały najwybitniejsze rodzaje suchych wędlin, czyli kiełbasy myśliwska i jałowcowa, które są znane do dzisiaj i bardzo chętnie wykorzystywane w rodzimej kuchni.

Kiełbasa jałowcowa – przyprawa kluczem do sukcesu

Kiełbasa jałowcowa i kiełbasa myśliwska zawdzięczają swój sukces przede wszystkim niepowtarzalnemu smakowi oraz aromatowi, który wprawia w zachwyt nawet najbardziej wybrednego konsumenta. Cała tajemnica tkwi w malutkich kulkach jałowca, które sprawiają, że wyroby te nabierają niepowtarzalnego aromatu niemożliwego do podrobienia, który zachwycił nie tylko Polaków, ale i podbił serca Amerykanów, a nawet Japończyków. Nie bez znaczenia jest również jakość mięsa użytego do produkcji kiełbas – musi to być najlepsze mięso wieprzowe. Tylko wtedy możliwe jest uzyskanie optymalnej kruchości i konsystencji wyrobu.

Receptura znana od lat

Proces produkcji suchych kiełbas jest niezmienny od lat i to właśnie dzięki temu przywiązaniu do tradycji możliwe jest tworzenie tak wybitnych pod względem smaku produktów docenionych w wielu krajach. Pierwszym i najważniejszym elementem produkcji kiełbas jest pozyskanie starannie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego o wysokiej jakości. Gwarantuje ono udany efekt końcowy i jest podstawą każdej suchej wędliny.

Następnie mięso zostaje poddane procesowi peklowania. Jest on niezwykle ważny, ponieważ właśnie wtedy kiełbasa nabiera swojego niepowtarzalnego smaku. Do peklowania używa się mieszanki ziół i przypraw, które starannie dobrane tworzą wysokiej jakości produkt.

Następnym krokiem jest rozdrobnienie mięsa i zapakowanie go w jadalne osłonki wykonane z jelit wieprzowych. Zapakowana kiełbasa jest kierowana do wędzarni gdzie przy pomocy dymu wyciąga się z niej najlepszy smak. Ważne, aby wędzenie odbywało się bez wykorzystania jakichkolwiek farb wędzarskich oraz innych nienaturalnych środków. Uwędzony produkt jest gotowany i suszony. Czas suszenia jest uzależniony od tego, jaki rodzaj kiełbasy chcemy uzyskać. W przypadku myśliwskiej i jałowcowej może to być nawet 16 dni.

Czy wiesz że?

W roku 2011 na mocy rozporządzenia Komisji UE kiełbasy myśliwska i jałowcowa zostały wpisane do rejestru Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności. Oznacza to, że Wspólnota uznała te wyroby za wyjątkowe pod względem smaku, wykorzystywanych składników i procesu produkcji.

Bezczelnie Smaczne suche kiełbasy

Nowoczesny styl żywienia opiera się m.in. na potrawach przygotowywanych wg tradycyjnych receptur, bez ulepszaczy. Przywiązanie do tradycyjnego smaku i udoskonalane przez wiele lat receptury pozwalają tworzyć najlepszego gatunku suche wędliny, które zostały zebrane w serii Duda Bezczelnie Smaczne. Znajdują się tu suche kiełbasy wykonane w tradycyjny sposób bez dodatku tzw. ulepszaczy smaku.

Zdajemy sobie sprawę z tego jak ważna jest dzisiaj naturalność i dlatego ściśle trzymamy się naszych receptur oraz chronimy je przed konkurencją.

Szczególną popularnością cieszą się oczywiście kiełbasa jałowcowa i myśliwska, głogowska i krakowska, które wielu klientom przypominają czasy, gdy przechodząc obok sklepu mięsnego nie można było oderwać się od pięknego zapachu przyprawionego mięsa.

W produkcji naszych wędlin nie godzimy się na kompromisy i półśrodki. Stawiamy na jakość. Wszystko po to, aby na Twoim stole królowały produkty Duda oraz uświetniały każde rodzinne spotkanie. Możesz nam zaufać, ponieważ mamy doświadczenie w produkcji najsmaczniejszych wędlin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *