Grillowanie na balkonie

Każdy z nasz lubi grillować, nie każdy ma jednak miejsce, jak np. ogródek, w którym może rozstawić grilla i zajadać się potrawami z rusztu. Dlatego, też coraz więcej osób zaczyna grillować na balkonie. Pojawia się pytanie czy balkon to odpowiednie do tego miejsce?

Grillowanie na balkonie nie jest zakazane. Jednak w  tej kwestii wiele zależy od spółdzielni mieszkaniowej (niektóre spółdzielnie w swoim regulaminie mają zapis zakazujący rozpalania grilla na balkonie) oraz naszych sąsiadów. Jednym dym i zapach grillowanych potraw będzie przeszkadzał innym zaś nie. Jeśli nasze balkonowe grillowanie będzie dla kogoś uciążliwe może zawiadomić odpowiednie służby, które ukarzą nas mandatem. Można się oburzyć takim zachowaniem sąsiadów, ale postawmy się na ich miejscu. Po ciężkim dniu lub tygodniu chcemy odpocząć sobie w zaciszu swojego mieszkania, a tu z balkonu obok dociera do nas duszący dym.

Co więc zrobić aby nie rozzłości sąsiadów a zrobić sobie balkonowego grilla? Na ratunek przychodzą grille elektryczne, które zyskują coraz to większą popularność zwłaszcza w miastach. Grill elektryczny to urządzenie służące do termicznej obróbki żywności, które może być użytkowane także we wnętrzu mieszkania.

Jeśli zdecydujesz się na takie rozwiązanie, pamiętaj, że choć w tego rodzaju grilla nie ma żaru ani ognia to w dalszym ciągu grill elektryczny może być potencjalnym źródłem pożaru. Oznacza to, że musisz pamiętać, aby w jego pobliżu nie znajdowały się przedmioty łatwopalne, np. elementy wystroju wnętrza – firanki, zasłony etc.

Co można przyrządzić na grillu elektrycznym?
Na grillu elektrycznym możemy przyrządzić praktycznie to samo, co na tradycyjnym grillu, czyli kiełbaski, mięsa, szaszłyki, warzywa, owoce. Mięsa podobnie jak na grillu tradycyjnym należy wcześniej zamarynować, a powierzchnię grillową nasmarować oliwą, aby potrawy do niego nie przywierały.