Hamburger, skąd się wziął kotlet w bułce?

Hamburger to rodzaj kanapki podawanej na ciepło, w skład której wchodzą kotlet z mięsa wołowego, dodatki jak sałata, pomidor, ketchup, majonez, ogórek konserwowy. Całość umieszczona jest między dwoma kawałkami, lekko podpieczonej, poprzecznie przeciętej bułki.

Hamburger to bardzo popularna amerykańska potrawa, obecnie kojarzona z daniami typu fast food. Hamburger choć tak popularny w Stanach Zjednoczonych swe początki miał w Niemczech a dokładniej w Hamburgu. Hamburger jako potrawa oraz słowo wywodzi się od befsztyka po hambursku (ang. Hamburger steak), czyli kotleta z siekanej wołowiny, który został wprowadzony do Ameryki przez niemieckich imigrantów.

Po raz pierwszy Hamburg steaka podano w amerykańskiej restauracji już w 1838 roku! Zaś pierwsza prasowa wzmianka została opublikowana 50 lat później.
W 1904 roku Flatcher Davis, który prowadził bar w Teksasie, podał pierwszego hamburgeramielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem, a 17 lat później (w 1921 roku) powstała pierwsza restauracja, w której podawano głównie hamburgery.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *