Jak nie marnować jedzenia?

Z każdej strony jesteśmy bombardowani reklamami, promocjami. Na każdym kroku ktoś próbuje nam coś sprzedać, przekonać, że dana rzecz jest nam niezbędna. Co za tym idzie coraz więcej rzeczy wyrzucamy i wymieniamy na nowe. Kupujemy również dużo niepotrzebnych produktów, których później nie używamy. Podobnie jest z jedzeniem, często kupujemy je bez zastanowienia i później część produktów spożywczych ląduje w koszu. Co zrobić aby nie marnować jedzenia?

Na początek ważna zasada: nigdy nie rób zakupów „na głodniaka”. Jeśli jesteś głodny, niemal pewnym jest, że kupisz więcej i mniej rozważnie. Dlatego przed zakupami zjedz jakąś przekąskę, dzięki temu unikniesz pokus.

Planuj i kupuj z listą. Najlepszym sposobem aby nie wyrzucać jedzenia jest rozsądne kupowanie produktów spożywczych. Jeśli możesz, ułóż sobie plan posiłków na kilka najbliższych dni, dzięki temu nie będziesz musiał codziennie chodzić na zakupy i unikniesz zakupu dodatkowych, często zbędnych produktów. Pamiętaj, że produkty jak np. mięso, nabiał czy niektóre warzywa i owoce szybko się psują, więc nie kupuj ich na zapas, tylko rób zakupy na parę dni. Uważaj również na promocje typu 2 plus 1. Takie promocje organizowane są głównie po to by pozbyć się zalegającego na półkach sklepowych towaru. Zanim zdecydujesz się na taki zakup, zastanów się czy np. potrzebujesz 3 puszek kukurydzy, oraz sprawdź daty ważności. Może się wydawać, że zakupy z kartką nas ograniczają, ale tak naprawdę mogą być bardzo pomocne. Po pierwsze, nie musimy się zastanawiać, co kupić lub co zrobić na obiad czy kolację. Po drugie, i chyba najważniejsze, zakupy z kartką mają szeroki aspekt ekologiczny i ekonomiczny. Pozwalają chociaż w małym stopniu zminimalizować ilość wyrzucanego jedzenia, a tym samym wpływa pozytywnie na nasz budżet domowy.

Kiedy już wrócisz z zakupów, pamiętaj aby żywność odpowiednio przechowywać. Używaj do tego szczelnych pudełek, słoików etc. Niektóre produkty możesz zamrozić lub ususzyć, dzięki temu nie zmarnuje się to, co mamy w nadmiarze. Dobrym sposobem na przechowywanie żywności, który później ułatwi przygotowanie szybkiego posiłku, są przetwory. Dlatego warto pomyśleć o ich przygotowaniu, zwłaszcza kiedy w sprzedaży dostępne są sezonowe warzywa i owoce J

I na koniec, bądź kreatywny w kuchni! Modyfikuj przepisy i wykorzystuj to co zostało z poprzednich posiłków. Np. ugotowane ziemniaki możesz podsmażyć, z resztek warzyw zrobisz gulasz, a z kilkudniowego chleba możesz zrobić grzanki.