Jak przechowywać wędliny?

Wędlina zzieleniała, zrobiła się śliska, nieprzyjemnie pachnie. Pewnie każdemu przynajmniej raz w życiu zdarzyła się taka sytuacja, w której musiał wyrzucić np. szynkę, ponieważ była już niejadalna. Co robić aby uniknąć takich sytuacji? Co zrobić aby nie marnować jedzenia i nie wyrzucać go do kosza?

Sposobów jest kilka, ale wszystkie one sprowadzają się do odpowiedniego przechowywania i naszego zdrowego rozsądku.

O „trwałość” naszej wędliny powinniśmy zadbać już podczas zakupów. Przede wszystkim wędliny należy kupować z zaufanych miejsc, gdzie przechowywane są w odpowiednich warunkach chłodniczych. Kupowanie więc wędlin na targowisku, gdzie wątpliwości możemy poddać zachowanie ciągu chłodniczego nie jest zbyt rozsądne. W wędlinach, które pozbawione są odpowiednich warunków przechowywania szybciej rozwijają się drobnoustroje, przez które wędlina się psuje. Po dokonaniu zakupu wędliny powinny, w miarę jak najszybciej znaleźć się w naszej domowej lodówce.

Jeśli chodzi o trwałość wędlin to należy pamiętać, że wędlinę w kawałku możemy przechowywać w lodówce dłużej niż w plasterkach – szybciej traci swoją barwę i staje się śliska. Dlatego ważne jest kupowanie odpowiednich ilości. Lepiej kupować mniej i częściej. Jeśli jednak chcemy zrobić większy zapas, wędlinę możemy poporcjować i część zostawić do bieżącego spożycia a część zamrozić.  Najtrwalsze są wędliny suszone lub wędzone np. kiełbasy czy kabanosy w naturalnych osłonkach. Produkty suszone możemy przechowywać nawet do miesiąca, a jeśli wytworzy się na nich biały osad – bez obaw, to nie pleśń tyko wytrącona sól, którą wystarczy zetrzeć.

Po przyniesieniu wędliny do domu pamiętaj aby ją odpowiednio przepakować. Nie trzymaj jej w foliowym opakowaniu, ponieważ folia blokuje dostęp do powietrza i przyczynia się do rozwoju pleśni. Jak więc najlepiej przechowywać wędliny? Najlepsze rozwiązania to:

  • Pergamin
  • Plastikowe pojemniki, najlepiej próżniowe

Zapakowanie wędliny powinny znajdować się na środkowej półce w lodówce lub w specjalnej szufladzie, ponieważ w tych miejscach jest odpowiednia dla nich temperatura (2-7 st. C). Nie dopuszczamy do zetknięcia się różnego rodzaju mięs w lodówce. Wędliny bezpiecznie możemy trzymać w lodówce 2-3 dni, a jeśli są szczelnie zamknięte (hermetycznie lub próżniowo) nawet do tygodnia, pod warunkiem, że nie zostały wcześniej otwarte. Otwarte wędliny wytrzymają 2-3 dni.