Kupujemy kiełbasę. Na co zwracać uwagę? Cz. 1

Kiełbasa często gości na naszych stołach. Statystyczny Polak zjada około 20 kg kiełbasy rocznie.

Kiełbasy wytwarzane są z mięsa wieprzowego, które jest smaczne oraz posiada dużą wartość odżywczą. Jest źródłem m.in.:

  • Witamin z grupy B
  • Żelaza
  • Fosforu
  • Selenu oraz
  • Białka, które jest podstawowym budulcem mięśni.

Kiełbasa to zapeklowane, rozdrobione oraz odpowiednio przyprawione mięso, umieszczone w osłonce. Następnie taki produkt, w zależności od receptury, jest parzony, pieczony, wędzony lub suszony.

Na co zwracać uwagę będąc przy jej wyborze? Jak wybrać dobrą kiełbasę?

Niezależnie od tego jaki rodzaj kiełbasy chcemy zakupić, należy uważać na produkty nieznanego pochodzenia. Jeśli chodzi o produkty spożywcze, zwłaszcza mięso i nabiał, warto kupować te, które pochodzą od sprawdzonych i cenionych producentów. Dzięki temu nasz zakup będzie nie tylko smaczny, ale również bezpieczny dla zdrowia.

Etykiety. Warto je czytać i wybierać produkty z najlepszym składem. Etykiety umieszczone na produkcie zawierają wiele informacji m.in.:

  • Termin przydatności
  • Warunki przechowywania i przygotowania
  • Mięsność produktu (zawartość mięsa kiełbasie powinna wynosić około 78-80%, najgorsze jakościowo kiełbasy mają tylko 40-50% mięsa)

Te trzy powyższe informacje zawsze powinniśmy sprawdzać przed dokonaniem zakupu. W sklepach często przecenione są produkty, którym zbliża się koniec daty ich przydatności do spożycia. Jest to oczywiście okazja, ale powinniśmy sobie odpowiedzieć na pytanie czy na pewno zdążymy spożyć ten produkt w określonym terminie? Jeśli nie, to zakup okaże się tylko wyrzuceniem pieniędzy, a nie świetną okazją.

Mięsność ,o co tutaj chodzi?

Mięsność to procentowa zawartość mięsa w danym produkcie od której m.in. zależy smak, jakość oraz wartości odżywcze kiełbasy. Obecnie producenci podają mięsność na dwa sposoby:

  • W procentach – zawartość mięsa określana jest procentowo np.

kiełbasa wiejska Dudakiełbasa toruńskakiełbasa podwawelska Duda

   Kiełbasa wiejska Duda                           Kiełbasa toruńska Duda                     Kiełbasa podwawelska Duda
zawiera 83% mięsa                                        80% mięsa wieprzowego                            81% mięsa wieprzowego
wieprzowego oraz
7% mięsa wołowego

  • W gramachz ilu gram mięsa powstało 100g produktu. W tym przypadku ilość mięsa wykorzystanego do produkcji jest wyższa niż waga końcowego produktu. Dlaczego? Taka informacja oznacza, że mięso wykorzystane do produkcji zmniejszyło swoją wagę w procesie wędzenia i suszenia. Kiełbasy o wysokiej zawartości mięsa to np.

kiełbasa jałowcowa Duda

kiełbasa myśliwska Duda

Kiełbasa jałowcowa Duda Bezczelnie Smaczne                    Kiełbasa myśliwska Duda Bezczelnie Smaczne
155g mięsa na 100g produktu                                                   154g mięsa na 100g produktu

 

kiełbasa z cielęciną Dudafrankfuterki delikatesowe Duda

Kiełbasa z cielęciną Duda 103g mięsa                                   Frankfuterki delikatesowe Duda 105g
wieprzowego oraz 5g mięsa cielęcego                                          mięsa na 100g produktu
na 100g produktu

Z dobrej kiełbasy można przygotować wiele smacznych potraw, więc warto zwracać uwagę na to co kupujemy:)