Rozmrażanie mięsa. Jak rozmrażać prawidłowo?

Często robiąc większe zakupy kupujemy więcej mięsa, które później ląduje w zamrażalniku. Zamrażanie mięsa to świetny sposób na jego dłuższe przechowywanie, bowiem zapobiega ono psuciu się mięsa, ponieważ zmniejsza aktywność enzymów, które uczestniczą w procesach psucia i zapobiega namnażaniu się mikroorganizmów.

O ile zamrożenie mięsa nie jest problemem, o tyle przy jego rozmrażaniu pojawia się często pytanie jak to zrobić? Najczęściej popełnianym błędem jest rozmrażanie mięsa w temperaturze pokojowej. Dlaczego? Temperatura pokojowa sprzyja namnażaniu się uśpionych w procesie zamrażania mikroorganizmów. W jaki sposób więc rozmrozić mięso aby zachować jego świeżość i nie nabawić się jakiegoś zatrucia pokarmowego?

Sposobów jest kilka. Najlepszym z nich jest przełożenie zamrożonego kawałka mięsa z zamrażalnika do lodówki (mięso do lodówki wkładamy np. w misce). Tutaj proces rozmrażania następuje powoli a niska temperatura hamuje proces namnażania się mikroorganizmów. Minusem tej metody jest czas, bowiem mięso w lodówce rozmrażać się może 1-2 dni, mniejsze kawałki powinny rozmrozić się przez noc. Po rozmrożeniu mięsa powinno zostać ono poddane obróbce termicznej.

Jeśli jednak nie mamy czasu aby rozmrozić mięso w lodówce, drugą, szybszą metodą jest rozmrożenie mięsa w wodzie. Ta metoda może i jest szybsza, ale z pewnością w większym stopniu angażuje nas w tym procesie. Tutaj mamy dwie możliwości, mięso (najlepiej w foliowym woreczku) wkładamy do miski z zimną wodą, którą wymieniamy średnio co 30 minut aby się zbytnio nie nagrzała lub rozmrażamy mięso (również szczelnie zamknięte w woreczku foliowym) pod bieżącą wodą – metoda mało ekonomiczna.

Ostatnim, najszybszym sposobem jest rozmrożenia mięsa w mikrofalówce, przy czym należy pamiętać, że do rozmrożenia produktów możemy użyć jednie mikrofalówki, która posiada funkcję „defrost” (rozmrażania).

Nie ważne jaką metodę rozmrożenia mięsa wybierzesz pamiętaj, aby raz rozmrożonego mięsa nie zamrażać ponownie, gdyż może to spowodować zatrucie salmonellą. Jednak możesz z rozmrożonego mięsa przygotować potrawę i jej nadmiar zamrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *