Sosy i dipy na grilla

Dlaczego warto wzbogacić danie z grilla sosem lub dipem? Ponieważ podczas grillowania mięsa wytapia się z niego spora ilość tłuszcz oraz zmniejsza ilość zwartej w nim wody. Dlatego warto podać sosy lub dipy, które nie tylko poprawią smak dania, ale również sprawią, że mięso nie będzie suche.

Sos. Dip. Czym się różnią?

Przede wszystkim konsystencją. Sosy z reguły są ciekłe, a dipy gęste. Sosami z reguły polewa się potrawę, w dipach, które podawane są w osobnych naczyniach, macza się kawałki potrawy. Różnice występują również w temperaturze podawania. Dipy serwuje się zawsze na zimno, najlepiej lekko schłodzone. Sosy zaś można podawać zarówno zimne jak i ciepłe.

Przepisów na dipy i sosy do dań z grilla jest wiele. Najpopularniejszym jest jednak dip czosnkowy oraz sos BBQ. Każdy z nich można modyfikować wg własnych gustów. Poniżej nasze sprawdzone przepisy:

DIP CZOSNKOWY
Składniki:

  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Sól ziołowa

Przygotowanie

Czosnek drobno posiekaj, lub przeciśnij na prasce. Dodaj pozostałe składniki. Dobrze wymieszaj. Odstaw na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły. Jeśli chcesz zagęścić dip możesz dodać do niego drobinę twarożku.

SOS BBQ
Składniki:

  • 100 ml ketchupu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • 4-5 plasterków ananasa
  • ½ szklanki soku z ananasa
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 50 ml sosu Worcesteshire
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Do rondelka wrzuć cukier i poczekaj, aż zacznie się rozpuszczać
  • Dodaj posiekaną drobno cebule i czosnek
  • Podsmaż, aż cebula puści sok
  • Dodaj pokrojone plastry ananasa. Podsmaż całość do uzyskania złocistego koloru
  • Dodaj sok z ananasa, ketchup oraz sos Worceteshire
  • Podgrzej wszystko, aż sos nabierze ciemniejszego koloru
  • Zmiksuj całość blenderem na pastę. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaj wodę i zagotuj całość
  • Jeśli będzie to konieczne dopraw solą i pieprzem

Udanego dipowania 🙂