Właściwości smaków

Myślimy, że smak, który czujemy w potrawie (np. słodki, czy słony) wpływa jedynie na nasze doznania sensoryczne. W rzeczywistości smak potrawy oddziałuje na wiele procesów w organizmie. O smaku potrawy decydują substancje w niej zwarte, które z kolei wykazują różnego rodzaju oddziaływania na nasz organizm i procesy biochemiczne w nim zachodzące.

Gorzkie produkty nieco ochładzają organizm, pobudzają procesy trawienne i działają przeczyszczająco. Dodatkowo poprawiają apetyt, oczyszczają z toksyn. Gorzkie produkty korzystanie wpływają również na naszą krew, gdyż ją oczyszczają i rozrzedzają.

Osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów powinny jeść produkty o gorzkim smaku, ponieważ ma on silne właściwości odchudzające. Należy jednak uważać z ilością, gdyż nadmiar może być przyczyną utraty sił i osłabienia systemu nerwowego.

Gorzki smak to m.in.: brokuły, cykoria, kawa, ocet owocowy, piwo, rzepa, seler, grejpfrut, owies, oliwki, chrzan, zielona herbata itp.

Organic broccoli

Słodkie produkty dają energię, ale jednocześnie sprzyjają odkładaniu się tkanki tłuszczu i śluzu. Nadmierne ilości bardzo słodkich pokarmów osłabiają żołądek i śledzionę (im bardziej organy te są osłabione, tym większy ma się apetyt na słodycze).

Słodki: ananas, baranina, brzoskwinie, cukier, cukinia, daktyle, fasola, gruszki, grzyby, jabłka, jęczmień, kukurydza, maliny, marchewka, miód, mleko, morele, ogórek, orzechy włoskie oraz ziemne, pomarańcze, pomidory, truskawki, wieprzowina, wiśnie, wołowina, ziemniaki itp.

Ostre produkty wspomagają apetyt i trawienie.

Ostry smak: chili, pieprz czarny, zielny oraz cayenne, czosnek, goździki, kminek, majeranek, mięta, rozmaryn, imbir, cynamon itp.

Słone produkty działają moczopędnie, usuwając tym samym nadmiar wody z organizmu. Oczyszczają organizm z toksyn i martwych komórek. Podobnie jak w przypadku produktów gorzkich, tutaj również nie można przesadzić z ilością spożywania słonych smaków.

Słony: algi, kaczka, kraby, małże, ostrygi, proso, sardynki, sól, wodorosty.

shutterstock_128459585

Kwaśne produkty zatrzymują wydalanie i mają działanie obkurczające.

Kwaśny smak: agrest, cytryny, czarna porzeczka, granaty, grejpfruty, jeżyny, liczi, mango, pstrągi, szpinak, kefir itp.