Wpływ przypraw na organizm

Przyprawy nie tylko wpływają na polepszenie smaku, aromatu i barwy potraw, wpływają także na liczne procesy zachodzące w naszym organizmie.

Przyprawy mają wpływ na zachodzące w naszym organizmie procesy biochemiczne. Dlatego też ważna jest odpowiednia kompozycja oraz ilość stosowanych dodatków. Większość z przypraw wykorzystywana jest w ziołolecznictwie, świadczy to o pozytywnym wpływie na ludzki organizm.

Przyprawy mogą działać antybakteryjnie, zawierają naturalne przeciwutleniacze, które zapobiegają utlenianiu witaminy C oraz neutralizują wolne rodniki. Najwięcej związków antyoksydacyjnych możemy znaleźć w:

  • Rozmarynie
  • Szałwii

Inne przyprawy, jak:

  • Oregano
  • Majeranek
  • Imbir
  • Jałowiec
  • Pieprz czarny
  • Pieprz czerwony

również działają przeciwutleniająco, tylko w mniejszym stopniu.

Z kolei bazylia, pieprz cayenne, cynamon, goździki, lukrecja, mięta, oregano, rozmaryn, tymianek oraz kurkuma wykazują działanie przeciwzapalne. Za sprawą olejków eterycznych przyprawy mogą pełnić w organizmie rolę bakteriobójczą, takim działaniem wyróżniają się:

  • Goździk
  • Mięta
  • Anyż
  • Cynamon
  • Kminek
  • Bazylia
  • Tymianek

Niestety przyprawy mogą mieć również negatywny wpływ na nasz organizm, m.in. powodują występowanie lub nasilanie zgagi. Jest to spowodowane obecnością kapsaicyny, występującej w ostrych przyprawach (np. papryka chili). Kapsaicyna drażni na drodze chemicznej receptory czuciowe przełyku, powodując tym samym odczucie bólu.

Dla osób zmagających się z trądzikiem istotną rzeczą jest wyeliminowanie ostrych przypraw z diety, ponieważ ostre przyprawy mogą nasilić istniejące zaburzenia kurczliwości drobnych naczyń krwionośnych skóry.

Poniżej opisaliśmy 3, bardziej i mniej popularne przyprawy. Sprawdźcie na co wpływają oraz do czego można je dodawać.

Imbir, jego spożywanie ułatwia trawienie, pobudza krążenie, przyspiesza spalanie tłuszczu. Oleje zawarte w imbirze posiadają właściwości antybakteryjne i przeciwgorączkowe. Korzeń imbiru ma wiele zastosowań. Najpopularniejsza jest herbatka ze świeżo pokrojonym lub startym imbirem, cytryna i miodem. Odrobina imbiru w kawie zniweluje jej szkodliwe właściwości. Starty imbir możesz dodać również do zup np. kremu z marchwi, dyni czy brokułów.

Kurkuma to jedna z najbardziej wartościowych przypraw o właściwościach leczniczych. Zapobiega ona powstawaniu nowotworów, ma również działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i oczyszczające. Kurkuma sprawdza się jako dodatek to wszelkich potraw np. ryżu, ryb, mięs, drobiu oraz owoców morza. Kurkumę można również stosować do różnego rodzaju koktajli energetycznych:

kurkuma koktajl

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 pomarańcza
  • 1 gruszka
  • 1 banan
  • ¾ szklanki mleka
  • 2 czubate łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki startej kurkumy

Owoce obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Marchewkę zetrzyj na tarce. Zblenduj wszystkie składniki.

Cynamon, lista jego zdrowotnych właściwości jest naprawdę długa. Mielony cynamon zawiera żelazo, wapń, błonnik i mangan. Minerały te zapobiegają wrzodom żołądka, leczą infekcję oraz obniżają poziom cukru we krwi. Cynamon świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, herbaty, ciast, owsianki oraz mięs.