Mamy się czym chwalić, czyli Silesia z certyfikatami

Jesteśmy potrójnie dumni! Dzięki naszej pracy po raz kolejny potwierdziliśmy, że zasługujemy na trzy międzynarodowe certyfikaty, które podkreślają najwyższą jakość i bezpieczeństwo wyrobu naszych smakołyków.

Zakład produkcyjny Silesia, w którym powstają nasze wędliny i inne dania, posiada trzy najważniejsze zaświadczenia zapewniające o najwyższym poziomie bezpieczeństwa wyrobu: BRC Food Certificated, International Food Standard oraz ISO 22000:2005. Naszą jakość po raz kolejny potwierdził grudniowy audyt, przeprowadzony przez uprawnionych ekspertów.

Potwierdzenie bezpiecznej produkcji

Te tajemniczo brzmiące nazwy są bardzo ważne nie tylko dla producentów i sprzedawców z branży spożywczej, ale także dla Was – Konsumentów. Posiadanie tych certyfikatów poświadcza najwyższą jakość naszych produktów, jak również oznacza, że wytwarzamy je zgodnie z restrykcyjnymi wymogami sieci handlowych, dotyczącymi bezpieczeństwa wyrobu.

PAMIĘTAJ!

Nie kupuj mięsa nieznanego pochodzenia: od „gospodarza” albo małych producentów! Nigdy nie masz pewności, w jakich warunkach zostało wykonane i co do niego dodano. Szukaj wyłącznie produktów z certyfikatami potwierdzającymi jakość!

Najważniejsze na europejskim rynku żywności zaświadczenia wystawiają wspomniane sieci handlowe. Kto otrzymuje certyfikat? Tylko ci dostawcy, którzy są w stanie spełnić wszystkie normy bezpiecznej produkcji.

Silesia na najwyższym poziomie

Aby je otrzymać, zakład musi przejść audyt, w trakcie którego sprawdza się wszystkie aspekty wyrobu żywności: od bezpieczeństwa i higieny pracowników, poprzez prawidłowy przebieg produkcji, skończywszy na bezbłędnej organizacji pracy. Co ważne – jeśli zakład chce otrzymać najwyższą notę w systemie BRC, A*, musi być gotowy na niezapowiedzianą kontrolę, która może odbyć się w każdej chwili. My tego dokonaliśmy!

Silesia-certyfikaty

Ostatni audyt w zakładzie Silesia odbył się w dniach 8-11 grudnia 2014 roku i pokazał nasze doskonałe przygotowanie. W klasyfikacji BRC kolejny raz uzyskaliśmy najwyższy z możliwych wyników, czyli właśnie A*. Natomiast w punktacji IFS zaliczyliśmy progres i obecnie nasza praca oceniana jest aż na 96,62%! Co to oznacza w praktyce?

CZY WIESZ, ŻE?
Wśród polskich zakładów przetwórstwa mięsnego, tylko trzy uzyskały ocenę A* w klasyfikacji BRC. Oprócz Silesii są to jeszcze Konspol Holding oraz SuperDrób.

BRC Food Certificated

Print

Certyfikat ten został stworzony i wprowadzony na rynek w 1998 roku przez Brytyjskie Konsorcjum Detalistów (BRC), by sieci handlowe mogły ocenić dostarczane im produkty. Początkowo obowiązywał tylko w Wielkiej Brytanii, ale później został przyjęty także w innych krajach.

Żeby go otrzymać, każdy zakład musi spełnić szereg norm dotyczących bezpieczeństwa, jakości oraz wypracowanych systemów operacyjnych, które wykorzystuje się do organizacji produkcji. Ocenie podlega jej miejsce, organizacja i higiena pracy oraz kompetencje zarządzających firmą. Wymaga też m.in. wprowadzenia HACCP (Systemu Analizy Zagrożeń Krytycznych Punktów Kontroli), nieustannej kontroli produkcji, a także podnoszenia umiejętności pracowników.

International Food Standard

International Food Standards

System zbliżony do BRC, ale opracowany nieco później, bo w 2002 roku przez niemieckich przedstawicieli handlu. Używa się go właściwie w całej Europie Zachodniej, za wyjątkiem Wielkiej Brytanii, gdzie obowiązuje certyfikacja BRC.

Większość wymogów stawianych przez ten system pokrywa się z brytyjskim, ale w najnowszej, szóstej odsłonie dodano do niego wymóg zachowania najwyższej jakości w czasie kontroli masy produktu oraz jego etykietowania.

CZY WIESZ, ŻE?
BRC, IFS i ISO to niejedyne certyfikaty dotyczące żywności. Wśród innych warto wspomnieć o GLOBALGAP, który dotyczy bezpieczeństwa żywności w produkcji rolnej, a także TFMS, czyli system wprowadzony przez sieć sklepów TESCO.

ISO 22000:2005

Jest to system zarządzania bezpieczeństwem żywności, który wszedł w życie w 2005 roku. W jego skład wchodzą zarówno wymogi międzynarodowe, jak i ustalone w poszczególnych krajach. Tu również podwaliną jest wprowadzenie HACPP, a także zasad dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych. Co ważne, dotyczy on nie tylko producentów żywności, lecz także hurtowników, detalistów oraz branży cateringowej.

Jesteśmy dumni!

Nie będziemy ukrywać, że przyznanie tych trzech certyfikatów to dla nas nobilitacja i powód do wielkiej radości. Potwierdzają, że wykonujemy dobrą pracę, by dostarczyć Wam najlepsze i najsmaczniejsze wędliny.