Jedz wołowinę!

Wołowina jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Przekonaj się, dlaczego warto po nią sięgać regularnie.

Inaczej niż wszyscy

Na polskich stołach niepodzielnie rządzą wieprzowina i drób, za to wołowina wyraźnie dołuje. Według badań Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w latach 2004-2013 jej konsumpcja spadła z 5,3 kg do 1,5 kg na osobę rocznie. Te dane są tym bardziej zadziwiające, że średnia w Unii Europejskiej wynosi ok. 16-18 kg na osobę.

Wołowina w odwrocie

Dlaczego tak się dzieje? Specjaliści z IERiG uważają, że główną przyczyną jest nieustanny wzrost cen mięsa, a w szczególności właśnie wołowiny. W latach 2004-2012 jej wartość wzrosła o 7,1% rocznie, podczas gdy drób drożał o 4,7%.

Wielu konsumentów ma także wątpliwości dotyczące jakości mięsa wołowego. Złą prasę zawdzięcza ekspansji sieci fast foodów w naszym kraju, które w oczach klientów oferują posiłki o przeciętnym smaku, tłuste i niezdrowe.

Na ratunek mięsu

Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego postanowiło zmienić ten obraz. W 2008 r. uruchomiło QMP (Quality Meat Program), uznawany także przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi za oficjalny krajowy system jakości żywności.

Stawia on hodowcom bydła niezwykle wysokie wymagania dotyczące sprzedawanego przez nich mięsa. Jeśli producent chce otrzymać certyfikat, na każdym etapie chowu i przerobu musi zapewnić zwierzętom ściśle określone warunki.

Smaczne i bogate w minerały

Działalność QMP oraz nacisk producentów na promowanie mięsa wołowego sprawiają, że w najbliższym czasie przewidywany jest wzost jego spożycia. I bardzo dobrze! Wołowina to bowiem źródło wielu witamin, składników i minerałów, które pozwalają naszym organizmom dobrze funkcjonować i rozwijać się.

  • Wartościowe białko – połączenia białek, które zawiera wołowina, znakomicie odżywiają organizm;
  • Potas, magnez i cynk – pierwiastki te wspomagają proces przemiany materii, usprawniają działanie układu nerwowego, stanowią budulec kości, mięśni i stawów;
  • Kreatyna – pomaga komórkom produkować energię, dzięki czemu wpływa na sprawność fizyczną oraz budowę mięśni;
  • Żelazo – wspomaga ukrwienie organizmu;
  • Sprzężony kwas linolowy (CLA) – pomaga oczyścić krew z toksyn oraz redukuje tkankę tłuszczową;
  • L-karnityny – pozytywnie wpływają na układ krążenia, a także wspierają terapię otyłości;
  • Witaminy z grupy B – usprawniają metabolizm, podnoszą odporność organizmu, a także chronią przed niedokrwistością.

Te zalety to chyba wystarczająca zachęta, by sięgnąć po wołowinę, na przykład z serii Duda Wołowe. Smacznego!

Duda Wołowe to wyjątkowe wędliny, które powstają z połączenia mięsa wołowego i drobiowego. To odpowiedź na potrzeby wszystkich konsumentów, którzy nie przepadają za smakiem wieprzowiny. Są delikatne, apetyczne i zdrowe. Jedynie ligawa wołowa składa się w całości z mięsa wołowego. Chcesz wiedzieć więcej? Odwiedź stronę wolowe.eu.